Η ονομασία του οφείλεται στο ότι σε μία περιοχή του φαραγγιού η οποία δεν ξεπερνά σε μήκος τα 80m παγωμένα νερά που έρχονται από το απόκρημνο βουνό της Καλιακούδας στην προσπάθεια τους να γίνουν ένα με τα νερά του Κρικελιώτη ποταμού βρίσκουν διέξοδο από πηγές στις κορυφές του φαραγγιού δημιουργώντας όμορφους καταρράκτες, λόγο του μεγάλου ύψους τους όμως η ροή τους δεν συνεχής και συμπαγής αλλά διασπάται σε μία μεγάλη ακτίνα σε μικρές και μεγάλες σταγόνες δημιουργώντας μία συνεχή τεχνητή βροχή μετατρέποντας το ήδη πανέμορφο τοπίο σε μαγευτικό.
Υπάρχουν τρεις διαδρομές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να προσεγγίσετε το φαράγγι, σε όλες πρέπει να οδηγήσετε με αυτοκίνητο πρώτα το οποίο συνιστούμε να είναι τύπου τζιπ και στην συνέχεια να κάνετε πεζοπορία μέσα στο ποτάμι (river trekking) για να προσεγγίσετε το σημείο Πάντα Βρέχει, όποια και αν ακολουθήσετε πραγματικά θα αποζημιωθείτε από την άγρια ομορφιά των τοπίων που θα συναντήσετε.
Η πορεία που θα ακολουθήσει ο επισκέπτης για να το προσεγγίσει έχει ως αφετηρία μία γραφική πέτρινη βρυσούλα δίπλα από την γέφυρα Προυσού Τόρνου και συνεχίζεται με ένα ανηφορικό σε κάποια σημεία αλλά αρκετά βατό μονοπάτι μέσα σε δάσος από έλατα και όσο πλησιάζουμε τα νερά του φαραγγιού ιτιές και πλατάνια. Οι όμορφες εικόνες διαδέχονται η μία την άλλη με τα γραφικά ξύλινα γεφυράκια και τους καταρράκτες οι οποίοι προσφέρονται και για κολύμπι να κλέβουν την παράσταση μέχρι να φτάσουμε στην επιβλητική Μαύρη Σπηλιά και στα εναπομείναντα ερείπια του λίθινου καταφυγίου.
Το φαράγγι δεν παρουσιάζει δυσκολίες κάνοντας το κατάλληλο για αρχάριους, έχει 10 τεχνικές καταβάσεις με τον μεγαλύτερο καταρράκτη να έχει ύψος 15 μέτρα.
* Μονοπάτι που αποτελείται από σιδερένια πακτωμένα σκαλιά και συρματόσχοινα στο τοίχωμα του βράχου του φαραγγιού
Η δημιουργία της λίμνης επηρέασε άμεσα την ζωή των τότε κατοίκων της περιοχής καθώς αρκετά χωριά βρέθηκαν κάτω από τα νερά της λίμνης αναγκάζοντας τους να αφήσουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους. Την ίδια τύχη δυστυχώς είχαν πολλά ιστορικά γεφύρια και εκκλησίες ανάμεσα τους το ξακουστό γεφύρι του Μανώλη αλλά και ο βυζαντινός ναός της Επισκοπής ο οποίος ήταν κτίσμα του 8ου αιώνα και ήταν αφιερωμένος στην Παναγία.
Η απαράμιλλη ομορφιά της λίμνης με τα γαλαζοπράσινα νερά, τα φιόρδ που δημιουργούνται αλλά και τα πολυάριθμα μικρά νησάκια που στέκουν διάσπαρτα θα μαγέψουν πραγματικά τον επισκέπτη κάνοντας τον να νομίζει ότι βρίσκετε σε κάποιο εξωτικό προορισμό.
Οι λάτρεις των σπορ αλλά και της δράσης γενικότερα δεν θα μείνουν ανικανοποίητοι καθώς στην περιοχή μπορεί να δοκιμάσει κανείς την τύχη του στο canoe kayak αλλά και στο rafting.
Η λίμνη των Κρεμαστών δεν αποτελεί ένα στατικό αξιοθέατο που απλά μπορούμε να το επισκεφτούμε και να έχουμε «τελειώσει μαζί του», οι όμορφες εικόνες που μπορούμε να απολαύσουμε είναι αμέτρητες και τα σημεία που μπορούμε να την παρατηρήσουμε είναι σίγουρα πολλά, οπότε είναι καλύτερα να μιλάμε για παρατήρηση και εξερεύνηση παρά για επίσκεψη. Γι αυτό το λόγο προτείνουμε παρακάτω τρεις διαδρομές που οδηγούν σε αυτή.
Αν τελικά ξεκινήσετε για την λίμνη των Κρεμαστών προτείνουμε να επισκεφτείτε το ξακουστό «Γεφύρι του Μανώλη» και το μοναστήρι της Τατάρνας
Η μικρή αυτή λιμνούλα χρησιμοποιείται από μετακινούμενους κτηνοτρόφους για να ξεδιψάσουν τα ζώα τους τα οποία φέρνουν τους καλοκαιρινούς μήνες για να τραφούν από τα πλούσια βοσκοτόπια που σχηματίζονται μετά από το χειμώνα.